maanantai 23. joulukuuta 2013

23. luukku: Joulusauna

Jos meillä olisi sauna, olisin varmasti kova saunomaan. En kuitenkaan ole päässyt saunaan, ainakaan muistaakseni, koskaan. Useat ihmiset kyllä käyvät jouluna saunassa, jotkut kissatkin. Joulusauna on kuulunut monien jouluperinteisiin, ja siihen on aikoinaan liittynyt kaikenlaisia tapoja. Minun mielestä hyvä tapa olisi mennä lauteille vaan.

Vaikka me asutaan kerrostalossa, käy ainakin isäntä joulusaunassa jouluaattona. Emäntä ja pikkuemäntä ei vielä ole käyneet, koska niiden pitäisi mennä eri saunaan. Olen kuullut, että jotkut käyvät saunassa tänään ja toiset vasta jouluyönä. Eri ihmisillä on eri tapoja.

Jotkut ihmiset taas ottavat joulusaunaan mukaan semmoisen pakastetun tai kuivatun oksakimpun ja lyövät sillä itseään. Minusta se on aika erikoinen tapa. Eikö sitä paitsi jouluun kuuluisi kuusenoksat ja havunneulaset? Niistä ainakin jäisi jäljet, niin muistaisi aika pitkään, että on käynyt joulusaunassa, jos vaikka muuten olisi muisti huono.
Ilmeisesti joulusaunan tarkoitus on peseytyä joulupukkia varten. Mutta minä luulen, että joulupukkia ei haittaisi yhtään, vaikka ihmiset olisivat vähän likaisia ja hikisiä, koska pukin kiireissä saattaa joskus deodorantti pettää. Se tosin ei koske meitä kissoja, eikä haittaa ollenkaan. Mutta se kyllä haittaa, ettei saunaan pääse. Siellä voisi olla ihanan lämmin, ehkä samanlaista kuin pesukoneen päällä silloin, kun on kuumapyykki pyörimässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti